Mrs. Harris, SUA, 2005 /// Regia: Phyliss Nagy /// Scenariul: Shana Alexander, Phyliss Nagy /// Cu: Annette Bening, Ben Kingsley, Cloris Leachman /// Durata: 95'


Filmele inspirate din cazuri reale s-au dovedit a fi aproape întodeauna adevărate succese pe marile ecrane. Doamna Harris e unul dintre filmele de succes, care are la bază povestea lui Jean Harris, femeia acuzată de asasinarea faimosului doctor dietetician din Scarsdale, Dr. Herman Tarnower. Filmul are în distribuţie actori ca Annette Bening, Ben Kingsley sau Ellen Burstyn.

Încadrat în genul dramă/thriller, filmul impresionează prin perspectiva oferită de regizorul Phyllis Nagy asupra întregii poveşti. Spre deosebire de alte filme, care urmează firul cronologic al acţiunii, în Doamna Harris planurile se succed în combinaţii neprevăzute, dând impresia ca filmul ar fi un documentar, prin mini-interviurile intercalate între scenele din plan retrospectiv şi prezent. Firul acţiunii este foarte des intrerupt, din cauza trecerilor bruşte din plan prezent, în plan retrospectiv însă, cu toate această dezordine cronologică, povestea poate fi destul de uşor urmărită şi înţeleasă. Punctul de mijloc, în jurul căruia se învârte întreaga acţiune este procesul doamnei Harris, prezentat pe fragmente, pe măsură ce povestea capătă contur. În ciuda alternanţei asimetrice a planurilor, filmul are o structură circulară, deoarece scena care apare la început este reluată şi spre sfarşitul filmului, elucidând astfel cum s-a desfăsurat confruntarea, soldată cu moartea doctorului.
Deşi este o adevarată dramă, filmul este nelipsit de faze comice, de-a dreputul fantastice. Spre exemplu, o scenă de sex, care în majoritatea filmelor este tratată siropos, se dovedeşte a fi în acest film foarte seacă, devenind de-a dreptul hilară: totul pare că se produce mecanic, doctorul denotă un aer accentuat de timiditate, iar pe tot parcursul actului, dă instrucţiuni, ca şi cum totul s-ar desfăşura în paşi foarte exact calculaţi. Coloana sonoră a filmului se mulează perfect cu tema filmului, incluzând piese ca Loving You - Minnie Ripperton, Can’t Take My Eyes Off You- Andy Williams sau It Must Be Him- Vikki Carr. Cât despre aprecieri critice, filmul a fost nominalizat la aproape toate categoriile premiilor Emmy, la Golden Globe, însă nu a câştigat decât un premiu. Un fapt care a stârnit controverse este nominalizarea actriţei Ellen Burstyn la premiile Emmy pentru o apariţie în film de doar 14 secunde.

Doamna Harris este un film care merită văzut, pentru că iese din tiparele clasice legate de structură, prezintă complex şi complet povestea adevăratei doamne Harris îmbinată într-o manieră inedită. Evoluţia, sau mai bine zis involuţia protagonistei şochează şi pune un semn de întrebare: femeile geloase reprezintă un pericol de moarte?