Danse Macabre, Canada, 2008 /// Regia: Pedro Pires /// Scenariu: Pedro Pires /// Durata: 9'

Nu ştiu câţi dintre noi ne-am gândit la moarte din punctul ăsta de vedere. Personal, chiar vedeam în trecerea pragului, într-o lumină extrem de clară, ideea de static. Murim şi putrezim neclintiţi. Formele noastre se vor mula pe cutele cearceafului din sicriu, iar locuitorii subterani îşi vor face galerie în trupul nostru redus subit la stagnare.

Pedro Pires a reuşit să prezinte în Danse Macabre o cu totul altă percepţie asupra a ceea ce se întâmplă cu noi când trecem în nefiinţă. Corpul se mişcă graţios, începând de la mutarea sa de la locul decesului, plutind pe masa rece de la morgă mângâiat de jetul apei cristaline, dezumflându-se tandru la golirea de sânge. De-acolo urmează tumbele atent ilustrate din bazinul de formol, mişcarea falangelor la scufundare, plutirea spre sicriu, unde trupul este întins pe cearceaful de satin. Urmează transportul la biserică. În această etapă, vom beneficia cu toţii de-o imagine interesanta, de-un peisaj pe care vii fiind, rar îl putem vedea – este vorba despre tavanul bisericii. Pictura murală nu s-a văzut niciodată mai bine...
În cele din urmă, trupul face piruete şi mişcări subite la transportul către crematoriu, în unde trupul incinerat va dansa de mână cu flăcările sălbatice ale cuptorului, toate acestea corelându-se perfect cu simfonia drumului final.

De ne convine, de nu, cu toţii vom fi nevoiţi să dansăm valsul morbid cândva...

Filmul face parte din seria Umbre - Scurtmetraje, partea I. [10]